Terrasoverkapping uit hardhout

Er zijn vele soorten hout waarin je terrasoverkapping kan worden gemaakt. Eén daarvan is hardhout.
Met hardhout wordt vrijwel altijd loofhout bedoelt. Dit hout is dus enkel afkomstig van loofbomen en onder geen geval van naaldbomen.
Hardhout zegt trouwens helemaal niets over de hardheid van het hout. Want bepaalde hardhouten soorten zijn zacht en bepaalde naaldbomen hebben hard hout.

Ingewikkeld, toch?
Laten we het zo stellen: hardhout dat jou zal worden aangeboden is altijd kwalitatief, hard en duurzaam hout. Vrijwel altijd afkomstig van tropische bomen.

terrasoverkapping hardhout

Duurzaamheidsklasse hardhout

Je kon al wat info vinden over de duurzaamheidsklasses van hout in het artikel over houten terrasoverkappingen, maar we leggen het hier nog even kort uit.
Iedere houtsoort krijgt een duurzaamheidsklasse met zich mee. In totaal zijn er vijf. Hoe lager het nummer, hoe beter de kwaliteit (1 = erg duurzaam, lange levensduur). Hoe hoger het nummer, hoe minderwaardig het hout is. (5 = niet zo duurzaam, vrij snel aan vernieuwing toe.)

De hardhoutsoorten die vaak worden toegepast bij terrasoverkappingen zijn o.a (tussen haakjes de duurzaamheidsklasse). afrormosia (1-2), afzelia (1), azobe (1), bangkirai (1-2), cederhout (2), ipé (1), iroko (1-2), itauba (1), padouk (1), …

Waarom hardhout?

De keuze tussen hardhout of tropisch hout en tussen inheemse of geïmpregneerde houtsoorten ligt natuurlijk bij jou. Toch zijn er enkele voordelen aan hardhout die de meer inheemse houtsoorten niet meteen hebben.

  • Hardhout heeft geen behandeling nodig. Enerzijds is dat aangenaam voor jou, omdat je zo niet ieder jaar je overkapping moet gaan opschuren en vernissen, maar anderzijds ook omdat die zo milieuvriendelijk is. Er moet immers niet worden geknoeid met gevaarlijke toxische producten die uiteindelijk toch weer in de natuur terechtkomen. (afvalwater van regen, verwering van de vernis, …)
  • Hardhout met een hoge duurzaamheidsklasse heeft een lange levensduur. Zelfs wanneer het hout rechtstreeks in contact komt met grondwater of vocht vertoont het geen houtrot.
  • Hardhout is mooi. Na enkele jaren verkleurt het hout naar een warme grijstint. Geen fan van verkleuring? Insmeren met speciale oliën helpt dit te voorkomen.hardhout terrasoverkapping

Prijs hardhout overkapping

Welke overkapping je ook wilt, je hebt wel wat in iedere prijscategorie.
Voor hardhouten overkappingen van de beste duurzaamheidsklasse betaal je daarom zelf niet meer. Een betere duurzaamheidsklasse betekent trouwens sowieso een langere levensduur, dus zelfs als die wat duurder uitvalt is het een betere investering.
Een constructie van hout kost je minimum vierhonderd euro. Wil je een iets luxueuzere variant, of een overkapping die volledig uit hout bestaat, dan betaal je toch minstens het dubbele.

Probeer onze gratis offertedienst uit om een exacte prijs voor jouw wensen te weten te komen.  • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

    Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
    Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.