Veranda

Natuurlijk kunnen we de veranda niet links laten liggen op een website over terrasoverkappingen.
De veranda is immers de populairste overkapping bij uitstek. Het gaat hierbij om een terrasoverkapping die volledig is afgesloten en voorzien is van isolatie en in de meeste gevallen van heel wat ramen.
Het gaat in feite om een luxevariant van een terrasoverkapping.

Materialen voor veranda’s

Aangezien een veranda heel gelijkaardig is aan een terrasoverkapping, gaan we niet veel dieper in op de gebruikte materialen. Meestal wordt gekozen voor hout, maar ook PVC en andere materialen worden geregeld gebruikt. Veelal in combinatie met glas.

Hout
Hier wordt meestal gekozen voor hardhout of geïmpregneerd hout. Lees hier meer over hout.

PVC
PVC of polycarbonaat wordt geregeld gebruikt. Dit sterke plastic is vaak goedkoper dan natuurlijke materialen en zijn erg sterk en vergen weinig onderhoud. Lees hier meer over dit materiaal.

Aluminium en andere metalen
Een andere populaire keuze is en blijft aluminium (of ander metaal). De mogelijkheden met dit materiaal zijn vrijwel onbeperkt en je krijgt er een uitstekend materiaal voor in de plaats. Lees hier meer over aluminium.veranda

Soorten veranda’s

Veranda’s worden verdeeld in verschillende ‘klasses’ of ‘types’.
In totaal zijn er twee / drie types. De namen verduidelijken meestal al waarover het gaat, maar toch geven we je nog wat extra info over de kenmerken van deze veranda’s.

Leefveranda of woonveranda:
Dit type veranda verschilt van de ‘typische’ veranda doordat het in feite gaat om een extra leefruimte die in het huis wordt bijgebouwd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een plat dak met goede isolatie, waardoor je geen last krijgt van een oververhitte overkapping.
Meestal wordt een leef- of woon veranda gezet bij een nieuwbouw of bij grondige renovatiewerken.

Aanbouwveranda:
Wellicht de populairste keuze bij niet-nieuwbouw is de aanbouwveranda.
Dit type veranda wordt bijgebouwd aan een van de muren (meestal waar het terras is, maar dat is natuurlijk jouw eigen keuze.) om de woning te vergroten.

Veranda met plat dak:
Niet echt een ‘type’ of ‘soort’ veranda, maar zeker een factor om te overwegen is het dak van de veranda.
Door te opteren voor een plat dak kan je immers (laten) berekenen hoeveel licht (en dus ook warmte!) er binnenvalt. Tevens zijn ze makkelijker te voorzien van isolatie.
Indien je graag het zonlicht en de warmte wilt controleren kan je natuurlijk ook kiezen voor verandazonwering te laten installeren.veranda alternatief terrasoverkapping

Prijs veranda

Wij van terrasoverkapping-info.be vinden het altijd fijn als we een exacte richtprijs kunnen terugvinden. Echter is dit niet altijd mogelijk, omdat prijzen afhankelijk zijn van zoveel verschillende factoren.

Laten we zeggen dat de kostprijs van een standaardveranda bij 7000 euro begint. Heel wat duurder dan een terrasoverkapping, maar er is dan ook heel wat meer werk aan.
Zo moet de gevel deels worden uitgebroken en opgeschoond, moet er heel wat isolatie worden voorzien, deuren en ramen zorgen ook voor een extra kost, dakgoten en afvoeren, …

Hieronder een checklist van enkele zaken die de prijs van je veranda kunnen beïnvloeden:

 • Materiaalkeuze.
 • Zonwering.
 • Kant-en-klaar of op maat gemaakt.
 • Laten plaatsen of zelfplaatsing.
 • Afmetingen.
 • Afwerking.
 • Schuifpanelen.


 • Een terrasoverkapping plaatsen? Vergelijken loont!

  Een terrasoverkapping plaatsen doe je niet zomaar. Het is immers een kleine investering. Om de beste kwaliteit aan de beste prijs te krijgen zit er maar één ding op: contact leggen met verschillende vakmannen. Via Terrasoverkapping-info.be kan je nu gratis online offertes aanvragen bij vakmannen uit jouw regio.
  Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij verschillende specialisten in terrasoverkappingen en zonwering.